Van’da seçim tahmini: Yeşil Sol 6, CHP 1, AK Parti 1
KAMYONET – Uzun yıllardır Van’daki seçimlerde HDP ve AK Parti’nin üstünlüğü gözlemleniyor. En son 2018 seçimlerinde HDP 5, AK Parti 3 milletvekili çıkardı. CHP ise yüzde 2,6 oyla kentte dördüncü parti oldu. Ancak CHP, 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerde iddialı ve Van’dan milletvekili çıkarabileceğine inanıyor. Ancak CHP son kez 21 yıl önce Van’dan milletvekili olabilmişti.
80’lerde milli görüşün, 90’larda Kürt siyasi hareketinin, 2000’lerde AK Parti’nin hakim olduğu Van, Kürt siyasi hareketinin Türkiye’de ‘kale’ olarak nitelendirdiği şehirlerin tam ortasındaydı. son seçimler Peki HDP ile AK Parti’nin 8 milletvekili kontenjanını böldüğü kentte üçüncü bir siyasi parti milletvekili atayabilecek mi? Van’da yaşayan gazetecilerle konuyu konuştuk.
‘Yıllar sonra CHP’ye yeni bir alan açıldı’
Van merkezli yayın kuruluşu Serhat Haber Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Güler’e göre, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde istikrar bu kez değişecek. Güler öngörüsünü şöyle anlatıyor: “Özellikle ekonomik kriz, iktidarın Kürt sorununda yürüttüğü çıkmaz, AKP ile ciddi kırılmalara neden oldu. Yeşil Sol Parti ve AKP’nin mutlaklaştırılan adaylarına da önemli bir tepki geldi. Bu tepki sonucunda seçmenin büyük bir kısmının CHP’ye yöneleceği bir durum ortaya çıkıyor. Hatta yıllar sonra CHP’ye bu alanda bir alan açıldı. Bu alanın açılması ve CHP’nin aday adayının bu alanda bir muadili olması oy oranında önemli bir artışı beraberinde getirecektir. CHP, kentte AKP’den önemli oy alırsa milletvekili çıkarma ihtimali yüksek. Kentteki havaya göre Van’da Yeşil Sol Parti’den 6, CHP’den 1 ve AKP’den 1 milletvekili çıkması bekleniyor.”
SERMAYENİN TÜRKÜ, KÜRDÜ, SOLU, SAĞI OLAMAZ’
Gazeteci Ruşen Takva da CHP’nin 2002’den beri ilk kez milletvekili atama şansı bulduğunu söylüyor. Takva, bu talihin sebebini Van’da yaşayan Kürt kapitalistlere bağlıyor: “Sermayenin Türkü, Kürdü, sağı solu yoktur. ”
Takva şöyle devam eder: “Sermaye gücü sever. Dolayısıyla AKP’nin bu seçimi kaybedeceğine ikna olurlarsa bir başka iktidar adayı olan CHP’nin arkasında konsolide olabilirler. AKP’nin bir önceki seçime kadar Van’da 180-200 bin oyu vardı. Bu sayı hiçbir seçimde azalmadı. Ama bu seçimde 100 bine düşeceği tahmin ediliyor. 100 binin altına düşerse hiç milletvekili çıkaramayabilir. Ancak 100 bin bandında oy alırsa Yeşil Sol Parti’nin 6, AKP’nin 1, CHP’nin 1 milletvekili olacağını öngörüyorum.
‘LİBERAL VE DEMOKRATİK BÖLÜMLER ÜÇÜNCÜ BİR YOLUN VARLIĞINI DEĞERLİ GÖRÜYOR’
Gazete Van Genel Yayın Yönetmeni Arif Karakaş da Van’daki ikili tabloya üçüncü bir kişinin eklenebileceğini düşünenler arasında. Karakaş, genç seçmenin beklentileri ve Kılıçdaroğlu’nun telaffuzunun CHP’yi bölgede değerli bir aktör haline getirdiğini söylüyor. Kılıçdaroğlu’nun kurduğu ve başkanlığını Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın yaptığı Doğu Masası’nın yürüttüğü çalışmaların CHP’yi daha görünür kıldığını belirten Karakaş, seçim tahminini şöyle açıklıyor: “CHP, CHP’den çok oy alacak. Özellikle bu seçimde gençlik. Çünkü Kılıçdaroğlu’na sempati sahada hızla göze çarpıyor. Bu sinerjinin partinin oy oranlarına da yansıyacağını düşünüyorum. Yine Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Van gibi illerde iktidar partisine gösterilen tepki, seçmeni ana muhalefete yöneltiyor. Diyarbakır, Van gibi yerlerde AKP’nin politikalarından, tavırlarından, vekillerinden ve hatta adaylarından rahatsız olan seçmenin CHP’ye oy vereceğini düşünüyorum. İki partili yapının egemen olduğu bu kentlerde özellikle liberal ve demokrat kesimler üçüncü bir yolun varlığına değer veriyor.”
‘ARTIK BEKLENTİLERİNİ AÇIKÇA SESLENDİREN BİR VAN VAR’
Wan Haber Genel Yayın Yönetmeni Uğur Tunçdemir ise 14 Mayıs’ta yapılacak seçim sonucunun hızla 2018 seçim sonuçlarıyla aynı olacağını düşünüyor. Tunçdemir’e göre seçim sonucunda Yeşil Sol Parti 5, AKP ise yine 3 milletvekili çıkarabilecek. CHP’nin Van’da olumlu bir atmosfere sahip olduğunu ancak Van’dan milletvekili çıkarma şansının olmadığını söyleyen Tunçdemir, Millet İttifakı çatısı altındaki 6 siyasi partinin toplam oylarının 45 bini geçemeyeceğini belirtiyor.
Millet İttifakı’nın oyunun milletvekili seçmeye yetmeyeceğini vurgulayan Tunçdemir, seçmenin beklentilerini şöyle açıklıyor: “Van eski Van değil. Seçmenler artık geçmişte değil. Oyunu sorgulayan, beklentilerini açıkça ortaya koyan bir Van var. Bunu en net olarak Yeşil Sol Parti’de görüyoruz. Bazen en sert HDP’liler bile Yeşil Sol’un adaylarını eleştirebilir. Van’da her zaman yerli ve milli milletvekillerimizin olmasını istiyoruz. Bu talep sadece iktidar partisi için değil, ana muhalefet ve diğer muhalefet partileri için de geçerlidir. AK Parti ve Yeşil Sol Parti’nin aday listelerine yönelik itirazları sokaklarda duyuyoruz. İnsanlar artık kendilerine daha yakın, daha ulaşılabilir, daha çalışkan ve daha erdemli bir milletvekili istiyor. Seçmen vekilden çok bir şey istemiyor, ulaşılabilir olması ve kentine hizmet etmesi yeterli. Artık herkes istiyor” dedi.